Thursday, January 29, 2015

Mama, engatan nge i tih a? (draft a dah reng ai chuan)

'Chengrang Chawilai Ni te' tih lehkhabu ziaktu Pu V.L Ringa Sailo kawm turin Aizawl tlaklam kawtchhuah pawimawh tak Vaivakawn veng ka pan a, amah ka mi hmuh tum ber Pu Ringa nen chu a dawr  Zonun Photo Studio ah chawhnu pum deuh thaw kan in kawm a. Kan inkawm tui viau a ruah a rawn sur a inleng dang leh a mah dawr tu an rawn lut ve reng bawk thin nen chumi kar ah chuan a dawr atangin ka camera ken chuan thiam ang ang in thla ka lo la ve deuh chhen a.
Poor maintenance of drainage at Vaivakawn, Aizawl
Hunthar veng (way to Lengpui Airport) view from Vaivakawn, Aizawl.

Pu Ringa dawr atanga ka chhuah hnu ah tum lawk em em awmlovin  Vaivakawn a a kawn lang hian thla kan la tel teh ang tiin Seventh Day tlang pan chhohna lam kawng sir a chawlhbuk atang chuan thla ka la leh a..
Vaivakawn street, Aizawl

Chumi hnu chuan ka la kal ngai miah lohna hmun Vaivakawn chawmhmeh zawrhna Bazar ah ka va kal kual a, nu ho chawhmeh zuar leh an mahni dawrtu te ho an lo awm mar mar a, bazar kawngka bul hnaih ber lo thu nu pakhat hnen ah chuan "Ka pi, i chawhmeh zawrh hi thla ka lo la lawk" tih pahin ka hmeh nghal pawp a, a ni hian zawhna hmasaber chu min zawt ta chat ngei reng a "Mama, enga tan nge i tih?" tih chu "aa.. thlalak hi nuam ka ti ve a" tiin ka chhang mai a.
Mizo woman at Vaivakawn Sobji Bazar, Aizawl
Ruahsur zo hlim hlawt tlailam boruak pawh la duai ruih a nih mek avangin ka thlalakna(camera) a tumah hrilh lem lovin a flash nen ka hmet eng pawp pawp chu chawhmeh zuar nu ho lah chuan "Vala enga tan nge thla i lak chiam chiam mai, TV/Chanchinbu a tih chhuah tur nge, sorkar lam atan zawk?" te an lo ti hlawm a, keilah pek chuan "In thlalak te hi avang dawn si a, ka phur in ka laksak ve mai mai che u, sorkar leh chanchinbu lam mi pawh ka ni lo, mahse nangni ho thlalak kawl hi a hlu ka ti a ni" tiin ka chhang hlawm a. "Chutiang a keini thla la duh a rawn kal te chu" tiin chawhmeh zuar nu thenkhat phei chuan an chawhmeh zawrhte an rem tha sawk sawk a,"Ti hian han la leh teh a lang nalh deuh tawh ang", "Thei nila kan thlalak ho hi min lo print sak la, kan lo khul leh ang", "Hei hi a sir zawng atang khan lo la rawh", "Vala, hei ka chhuak dawn a,ka chhuah hma in lo hmeh ve lawk teh" tih an sawi te chu hemi ni a phur taka thla min lak tir tu te an ni.

(He post hi  nikum 2012 kum tawp lam a Mizoram a chawlh hmanga ka haw lai a Vaivakawn chawhmeh bazar a thu - nu ho thla ka laksak vel tarlan na atan a ka tih a ni a, mahse ka post tak tak hma in draft ah ka dah leh hrih phawt a, kan khua Sialsuk ah ka haw phei san ta daih a. Aizawl a ka phei leh hnu in post turin ziah chhunzawm ka tum a, amaherawhchu ka u in kan computer operating system a lo format a, desktop a folder a ka thlalak dah ho chu a hre ve lem lovin a lo paih fai vek mai a, ka post pawh ka khawih nawn peih ta lo a ni. He post atan a hman tur a ka tih ka thlalak tha tak tak leh hmuhnawm tur tak tak te chu a bo tak vek avangin ti hian draft a dah kum khua ai ah chhumbung rum hian ka post tha ve leh ta reng reng a ni e. Ka thlalak kawl ho a bo ta vek chu uihawm ve duh khawp mai.)

No comments:

Post a Comment